Vanliga fel på en uppkörning

Uppkörning till körkortet är ett stressmoment för många. Det är trots allt inte alla som klarar att ta körkort på första försöket, utan måste försöka flera gånger innan det går vägen. Det är lätt att misslyckas på småsaker, men också då viktigt att veta efteråt vad man behöver träna mer på.

Det absolut vanligaste felet folk gör på körprovet är att de missar högerregeln i korsningar. Tänk på att överallt där det finns vita skyltar med vägnamn så gäller högerregeln. Håll även koll på skyltar runt omkring korsningen som t.ex. visar att bilar från sidan har väjningsplikt mot dig. Finns inga skyltar så gäller högerregeln. Viktigt att veta är att det är utfartsregeln som gäller ut från parkeringar och bensinstationer.

En annan sak som är lätt att bli kuggad på är om man kör alldeles för fort på väldigt smala och krokiga landsvägar. Ibland kan det stå en hastighetsbegränsning som egentligen inte lämpar sig för alla delar av vägen, så var försiktig och tänk till om vägförhållandet förändras.

Ett tredje fel som är vanligt är att man inte söker av tillräckligt bra. Man kanske saknar spegelrutiner och glömmer att titta i döda vinkeln och har på så sätt ingen koll på vad som händer bakom och på sidorna av en. Du kanske glömmer att söka av vid övergångsställen och missar att det kommer personer som du missar att släppa över. Det hade då kunnat sluta i en olycka.

Misslyckas inte på din uppkörning, lär dig dessa små men viktiga saker innan ditt prov istället!