När måste man sätta på vinterdäcken?

Som bilägare är det flera saker som man måste komma ihåg att fixa, är det inte besiktning av bilen så måste man göra nya investeringar. Att boka tid för att sätta på vinterdäcken är heller inte det någonting som får glömmas bort. Enligt svensk trafikslag finns det särskilda riktlinjer som man ska följa om vinterdäck och för att du inte ska vara ute i sista minuten och riskera att inte få tag i en tid hos bilmekanikern, så kommer denna artikel att hjälpa dig att bestämma när däcken ska bytas ut så att du kan åka säkert och även följa rådande lagar om vinterdäck.

Sista datumet för vinterdäck

Om marken ligger bar under hela vintern och det är väldigt milt i luften så måste du faktiskt inte ha vinterdäck. Däremot krävs det enligt svensk lag så snart vädret har växlat om till vinterväglag från den 1 december och sedan fram till 31 mars. Vad som kan göra det ganska knepigt är ju dock att vädret kan slå om helt, så för att säkerställa att du inte råkar ut för några överraskningar så kan det vara värt att boka in en tid i slutet av november eller början av december.

Vad gäller vid dubbdäck?

Däremot gäller särskilda regler om du vill utrusta din bil med dubbdäck. Här är det förbjudet att använda dubbdäck mellan 16 april-30 september, men därefter kan du sätta på dubbdäcken för att säkerställa att du är redo när snön väl lägger sig eller temperaturen klättrar ner och gör vägarna hala.